top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • TikTok

גוונים של רגש

תמונת הסופר/ת: גלית חייםגלית חיים

כחול, ירוק וחום הם צבעים טבעיים. אדום וכתום נועזים. פעם, עיצוב פנים היה מתבטא דרך טעם והעדפה אישית, אך עיצוב הפנים המודרני הביא איתו בשורות משמעותיות הרבה יותר. בחירת הצבעים הפכה להיות פסיכולוגיה ומעצבת פנים מנוסה יכולה לעשות שינויים משמעותיים לא רק בחלל החיצוני, אלא גם בחלל הפנימי עמוק בלב.


גלית חיים, מייסדת ובעלת המשרד "גלית חיים בע"מ – אדריכלות, עיצוב פנים וניהול פרויקטים"


דמדומי 2024 כבר כאן, כאשר בפתח שנת 2025 עולם עיצוב הפנים עובר בשנים האחרונות שינויים רוחביים שמביאים איתם אתגרים חדשים בתחום. כבר לא מדובר בבחירת צבע, מיקום לקיר תומך או רכישת רהיטים שיתאימו בדיוק לחלל המגורים. עיצוב הפנים בעולם המודרני מתייחס כבר לכל רבדי החיים בכובד ראש, כאשר מעצבת פנים מקצועית, בתהליך סדור ומקצועי, מכירה את הלקוחות שלה ומתעמקת ברזולוציות הרגישות ביותר. הצבעים בהם אנו משתמשים בעת תהליך עיצוב פנים משפיעים באופן ישיר על התחושה שלנו בחלל, על האנרגיה, מצב הרוח ובהקשר כמעט ישיר – על ההתנהגות שלנו. לכן, מה שמכונה "הפסיכולוגיה של הצבעים" הפכה להיות כלי מרכזי עבור מעצבים ואדריכלים רבים, שמתאימים את העיצוב הפרקטיקה והאסתטיקה של בית באופן מדויק לדייר ספציפי.


נסו לחשוב כמו מעצבת פנים 

נסו לחשוב כמו מעצבת פנים מנוסה רק לרגע. למשל, כשנכנסים לחלל בו שולט הצבע הכחול, שמאופיין בעדינות וברכות מה התחושה הראשונה שמציפה אתכם? סביר להניח שרוגע ושלווה זאת תשובה שחשבתם עליה כעת. כחול מזכיר לנו את השמיים והים, סמלים לרוגע, לעיתים אף מקומות שהאדם הממוצע ירצה 'לברוח אליהם'. מחקר שפורסם ב-Journal of Environmental Psychology, כתב עת מדעי מוביל החוקר את הקשר בין הסביבה הפסיכולוגית להתנהגות האנושית, הראה שאנשים בתוך חללים בהם משולב הצבע הכחול העדין נוטים להרגיש בטוחים ורגועים יותר, המחקר מדגיש את ההשפעה העמוקה שיכולה להיות לגוון וצבע החלל להשפיע עלינו. הוא מספק תובנה מיוחדת, לכמה בחירת צבע נכונה, היכרות אישית עם הדייר וצרכיו – הם מרכיב מכריע בהצלחת פרויקט עיצוב פנים. אחת המגמות העולות בעולם עיצוב הפנים המודרני הוא השימוש בצבעים הטבעיים, כתבתי על זה מאמר מעניין (היפר לינק לטבע מינימלי), האנושות מביעה כמיהה לטבע והצבעים הטבעיים, ביניהם כחול מים ושמיים, לצד ירוק וחום הם צבעים שנפגוש ביותר ויותר חללי מגורים.


אך לא כל הצבעים הם בהכרח מרגיעים, ולא כל הצבעים בהכרח יתאימו לדייר כזה או אחר, נסו שוב לחשוב. מה צבעים עזים כמו אדום וכתום עושים לכם? הצבעים הללו הם דומיננטיים שיכולים לעורר תחושה של אנרגיה ועירנות. בחללי מגורים בהם הצבעים הללו דומיננטיים אנשים יכולים לחוות מתח ודריכות. מעצבת פנים מנוסה תדע להשתמש גם בצבעים הללו לטובת הצלחת העיצוב. חדר ישיבות בחלל מסחרי הוא מקום בו צריך לגלות דריכות וערנות, שם יהיה יותר נוח להשתמש בצבעים נועזים. לעומת זאת, חדר שינה או חלל סלון בבית מגורים בהם היינו רוצים רוגע, שלווה ובטיחות.

עיצוב פנים מודרני בסלון ומטבח עם שילוב צבעים טבעיים ואלמנטים מעוצבים. פלטת הצבעים כוללת חום, שחור ואפור, המדגישים רוגע ואלגנטיות. הכיסאות הכתומים מוסיפים ניגודיות חמה ואנרגטית, בהתאם לפסיכולוגיית הצבעים בעיצוב פנים סינרגי.
צבעים מעוררים תחושות – החום העמוק של הכיסאות והעץ משדר חום ורוגע, בעוד הגוונים הכהים במטבח יוצרים עומק ואלגנטיות. עיצוב פנים הוא לא רק עניין אסתטי, אלא כלי להשפעה על הרגש והאווירה בחלל.

עיצוב פנים סינרגי כמשל

בעיצוב הפנים המודרני מושג ה"סינרגיה" הופך להיות משמעותי מאוד – עיצוב פנים סינרגי הוא גישה הוליסטית, אין מדובר רק באסתטיקה, אלא בהבנה שכל מרכיב בחלל – צבע, תאורה, חומרים וריהוט פועלים בהרמוניה ליצירת חלל שלם, משמעותי ומותאם אישית. גישה זו מתמקדת ביצירת סביבה שתורמת לרווחה הפיזית והנפשית של הדיירים, על ידי שילוב אלמנטים טבעיים, פונקציונליות וגמישות. דרך גישה זו, הפסיכולוגיה של הצבעים מקבלת ביטוי מוחשי ומעשי: הצבעים או האלמנטים המשולבים בחלל לא רק נבחרים בגלל שהם יפים או טרנדיים, אלא משום שהם מסוגלים לעורר תגובות רגשיות מסוימות, להתאים ספציפית לאנרגיה של דרי הבית ולתרום לרווחה הפיזית והנפשית שלהם בעת שהותם בחלל. כך למשל, השימוש בצבעי הטבע, ירוק, כחול או חום – גוונים שהוכחו במחקרים כמקדמים רוגע, ביטחון וחיבור לטבע – משתלב עם תאורה טבעית וריהוט מותאם כדי למזג את כל האלמנטים הללו בצורה הרמונית.

 

במובן הזה, עיצוב פנים סינרגי לא עוסק רק בפרקטיקה, אלא גם באיזון האנרגטי שבין החומר לרוח, כאשר תכנון נכון של צבעים, חומרים וצורות פועל לשחרור חסמים אנרגטיים בחלל ומאפשר לאנרגיות חדשות להיכנס. זהו תהליך שמתייחס לבית כמראה של חיי הדיירים – כאשר חלל מאוזן מאפשר לדיירים למצוא תחושת שפע ושגשוג בכל תחום בחייהם. במפה האנרגטית לדוגמה, כל חלל מנותח לפי כוכבים מעופפים המסמלים את האנרגיה הזורמת בו, וכך ניתן לזהות חסמים ולבצע תיקונים תכנוניים שיאפשרו זרימה חופשית יותר של אנרגיה.

 

במחקר שפורסם בכתב העת Color Research and Application, אחד מהכתבי עת המובילים בתחום חקר הצבע והשפעתו על התנהגות, הדגימו כיצד צבעים טבעיים תורמים לשיפור התחושה הכללית בחלל. השילוב ההרמוני בין צבעים ואלמנטים מותאמים אישית אינם רק אסתטיים או פרקטיים, אלא הם מבוססים על הבנה מעמיקה כיצד הסביבה יכולה להשפיע על הנפש ועל איכות החיים. דוגמה נוספת לכך היא השימוש באלמנט המים בעיצוב סינרגי, המשפיע לא רק על החומריות, אלא גם על הרגש והתחושות בבית – המים מבטאים זרימה, עומק ורוחניות, המגבירים את החיוניות וההזנה האנרגטית בחלל.

 

למעשה, בעיצוב פנים סינרגי, כל החלטה עיצובית היא תוצאה של למידה והיכרות מעמיקה עם הדייר או עם המשפחה, צרכיה וחלומותיה. תהליך התכנון הסינרגי שם דגש רב על התאמת כל פרט בחלל לצרכים הרגשיים והאנרגטיים של הדיירים, בשילוב הפן הפונקציונלי.

ע״י בניית מפה אישית על בסיס תאריך הלידה ושעת הלידה כך, כל בחירה – מצבעים וחומרים ועד לצורות ולתאורה – יוצרת חלל התומך בצמיחה, הרמוניה והעצמה של החיים האישיים והמשפחתיים.

 

בסוף, אלו לא רק השערות. אלו מחקרים שמוכיחים – עיצוב פנים מודרני הוא הרבה יותר מעיצוב פיזי, הוא לא רק הרכבת משקפיים ורודים על העיניים. עיצוב פנים נכון יכול לעצב נפש, לשנות אנרגיה ולשפר את איכות החיים בצורה משמעותית.


חלל מגורים בעיצוב הרמוני עם דגש על צבעים טבעיים והשפעתם הרגשית. שילוב של חומרים כמו עץ כהה, ריפוד בגווני חום וגופי תאורה מודרניים מדגישים את הקשר בין עיצוב פנים, אנרגיה ורווחה נפשית, בהשראת גישת העיצוב הסינרגי.
עיצוב פנים סינרגי בפעולה – שילוב חומרים, צבעים ותאורה ליצירת חלל מאוזן והרמוני. הגוונים החומים משדרים חמימות, האלמנטים השחורים מוסיפים עומק, והתאורה המדויקת מחברת בין כל האלמנטים ליצירת תחושת זרימה ורוגע.




Comments


bottom of page